چگونه بدون تپق صحبت کنیم؟
انسان، موجودی اجتماعیست. ارتباطات هر روزمان، بخش اعظمی از زندگی ما را تشکیل میدهند. حال گاهی در ارتباطات و صحبتکردنهای روزمره، تُپُق یا به اصطلاح «سوتی» میدهیم و زبانمان نمیگردد.
بدترین لحظه برای تپق دادن در هنگام گفتگوهای جدی است که هم اثربخشیِ کلام ما را کاهش میدهد و هم در نتیجهی مذاکراتمان اثر میگذارد. البته باید به این نکته اشاره نمود که گاهیاوقات ما با تپقهایمان محفل شادی را در میان دوستانمان میسازیم و خودم به شخصه بسیار تجربهاش کردهام.
گوینده: کامیار ارباب زی
در نظر داشته باشید که ما شاید نتوانیم تپق را به صورت کامل از کلاممان بگیریم و فقط احتمال پیش آمدنش را پایین بیاوریم، پس مأیوس نشوید و دست از تلاش برندارید و بر خود سخت نگیرید 😊
حال برای رفع تپق در کلام خود چه باید بکنیم؟
جواب این سؤال به سه بخش تقسیم میگردد که هر کدام توضیحات مختصری دارند و با توجه و دقت نظر بر آنها میتوان تپق خود را به کمترین درصد در کلاممان برسانیم:
تقویت کلام و گفتار
تنفس درست و اصولی
نیرومند ساختن بداههگویی
تقویت کلام و گفتار
از عضلات زبان خود انتظار بیجا نداشته باشید؛
زبان ما تا اندازهای میتواند در حرکت باشد و وقتی این عضلات خسته گردند، حرکات دستوری مغز را به خوبی اجرا نمیکنند و این چنین است که زبان در دهان ما نمیچرخد و ما تپق میدهیم.
تمرین:
برای تقویت عضلات زبان حرف «ر» را با یک نفس پشت سر هم تکرار کنید؛ دقیقا مانند صدای موتور:
ررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررر
ررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررر
ررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررر
اندکی از آن صورت و فک خود کار بکشید!
در صورت ما و در قسمت فک، عضلات بسیاری وجود دارند که به خاطر سبک زندگی ما و توجه ننمودن به آنها، خشک، بیحال و کم مصرف شدهاند و نیاز دارند که مجدداً بیدار شوند تا به ما در صحبت کردن با تپق کمتر کمک کنند.
تمرین:
۱. جویدن خیالی آدامس؛ این جویدن را از یک عدد شروع کنید و به بالاتر بروید. این عمل را آنقدر با آب و تاب انجامش دهید که تمام عضلات فک شما را درگیر کند.
روزانه ۵ دقیقه انجام دادن این تمرین میتواند تأثیرات فوقالعادهای بر عضلات صورت شما بگذارد.
۲. تکرار جملات سخت؛ این تمرین به شما کمک میکند به عضلات صورت، فک و زبان خود تلسط بیشتری یابید و هماهنگی ذهن شما با کلامتان را هم به چالش میکشد که فوقالعاده در تپق ندادن به شما کمک میکند. جملاتی مثل:
«چه ژست زشتی»
«غولا رو با قند گول زدم»
«لیره رو لوله، لوله رو لیره»
«رالی لاری، لاری رالی»
«قوری گل قرمزی»
و کلی جمله دیگر که با یک جستجو ساده عبارت «جمله سخت برای تکرار» در اینترنت پیدا میشوند.
موقع صحبت کردن به صورتی فکتان را تکان دهید که موجب تعجب دیگران شود!!!
یکی از کارهایی که تپق را در کلام شما کم میکند، با فک و صورت اگزجره صحبت کردن است، یعنی آنقدر در کلامتان از فک و صورت خود استفاده کنید که بقیه به شما بگویند که چقدر سخت صحبت میکنید؛ با تداوم در این امر، میتوانید به تأثیرات عظیمی برسید.
مثل رپرها شروع کنید به رپخوانی…
یک متن را انتخاب کنید، فرقی نمیکند روزنامه باشد یا داستان و هرچیز دیگری، فقط سعی کنید که آن را به سریعترین شکل ممکن با صدای بلند بخوانید و در خواندن خود دقت کنید که کلمات و حروف را نخورید و تلاش کنید که همه کلمات را درست ادا کنید.
از خشکی دهان جلوگیری کنید
خشک شدن دهان میتواند یکی از عوامل مؤثر در تپق دادن باشد. با نوشیدن مداوم و آرام آرام آب، میتوانید این مشکل را حل کنید.
تنفس درست و اصولی
با شکم نفس بکشید (تنفس دیافراگمی)
تنفس بسیار بسیار بر کیفیت صدا و کلام ما اثرگذار است و تنفس درست و اصولی، تنفس دیافراگمی است و نه تنفسی که با ششها صورت میگیرد. سعی کنید هوا را در شکم خود جمع کنید و عمل دم و بازدم را با شکم خود انجام دهید. در روز ساعتهایی را به توجه نمودن به نوع تنفس خود اختصاص دهید و با شکم خود نفس بکشید.
تنفس دیافراگمی، اوایلش کاری سخت است اما بعد به آن عادت کرده و ناخودآگاه آن را انجام میدهید.
در هنگام صحبت کردن، تنفس را فراموش نکنید!
یکی از اتفاقات رایج در صحبت کردن، گاهی ترسهایی است که در گفتگو ایجاد میشود و این اتفاق موجب میشود که فراموش کنیم که نفس بکشیم؛ پس با آرام نمودن خود کلام را آغاز کنید و آرامش خود را در صحبت کردن حفظ کنید.
نیرومند ساختن بداههگویی
بداهه گویی یعنی توانایی سخن گفتن بدون آنکه از قبل آمادگی داشته باشیم. هرچه ما بداههگوی بهتر و متبحرتری باشیم، تپقهای کمتری در کلام ما خواهد بود.
برای تقویت بداههگویی به نکات زیر توجه کنید:
افزایش دایره کلمات
وقتی شما ذهنی اندوخته از کلمات متفاوت داشته باشید و آن را گستردهتر کنید، میتوانید کلمات را با دقت بسیار در جای خود ادا کنید و این گونه بداههپرداز بهتری خواهید بود.
برای افزایش دایره واژگان کتاب بیشتر بخوانید و مهمتر از آن، کلمات مناسب و ناب را شکار کنید و بر روی کاغذ یا داخل دفترچه یادداشت تلفن همراهتان مستند کنید و هر از چند گاهی، نگاهی به آنها بیاندازید.
ضبط صدا و شنیدن کلامتان
یکی از تمرینهای تأثیرگذار در تقویت بداههگویی، ضبط صدای خودتان است که در آن ضبط شما به صورت بداهه و بدون متن، شروع به صحبت میکنید و آنچه در ذهن خود دارید را به زبان میآورید.
حال برای این کار، میتوانید یا بعد از خواندن کتاب یا روزنامه، دربارهی آن موضوع مورد مطالعه، شروع به صحبت کردن کنید؛
یا به صورت اتفاقی و کاملاً یهویی شروع به صحبت کردن درباره یک موضوع کنید؛ این موضوع میتواند هر چیزی باشد، مثل: کتاب، کولرگازی، نویسندگی و….
تمرین شماره دوم که به صورت اتفاقی است، به مراتب اثربخشتر است؛ چرا که توانایی بداههگویی شما را به شدت به چالش میکشد و رشد میدهد.
بعد از هربار ضبط، حتماً و لطفاً به صدای ضبط شدهی خود گوش دهید تا به ایرادات، تپقها و تکه کلامهای خود پی ببرید.
امیدوارم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد.
راستی، اگر میخواهید که صدای خوبی داشته باشید، میتوانید مقالهی «چگونه صدای خوبی داشته باشیم» مرتبط با این موضوع را در همین وبسایت بخوانید.
به قلم کامیار ارباب زی
34 Comments